Het is lente! De hoogste tijd om mijn huis te verkopen, toch?

Nu de eerste zonnige dagen achter ons liggen en ieders vitamine D tekort weer wat is afgenomen, beginnen bij velen de lentekriebels toe te slaan. Waar de één begint met een flinke voorjaarsschoonmaak, stalt de ander de laatste rommelspullen van zolder in de voortuin uit met een bordje ‘gratis mee te nemen’ erbij. Toch ontstaan er in deze tijd ook geregeld twijfels over het verkopen van jouw huis.Deze verkoopkriebels hebben te maken met een aantal factoren. Naast het feit dat de lente het ideale seizoen is om vol nieuwe energie in de winter bedachte plannen op te pakken, heeft de huidige vraagprijs voor een woning in Friesland nog nooit zo hoog gelegen als nu. Ondanks het bizarre jaar wat achter ons ligt is juist de woningmarkt blijven groeien. “Is de lente de beste tijd om mijn huis te verkopen?” of “Als ik mijn huis wil verkopen, moet ik dat dan nú doen?” zijn prangende vragen die steeds vaker aan ons gesteld worden. De hoogste tijd dus voor het verlossende antwoord!

Verkoop je huis in de lente
… of in de zomer, herfst of winter. Het beste moment om jouw woning in de verkoop te zetten, is namelijk niet zozeer afhankelijk van een seizoen. Het is vooral belangrijk dat jij er zelf aan toe bent om je huis te verkopen en je huidige woonplaats, straat of hofje te verlaten. Jouw huis is veel meer dan enkel een verzameling stenen met een waterdicht dak erboven. Het is jouw plek, jouw thuis. Iets wat zeker het afgelopen jaar belangrijker is geworden.

Een stralend plaatje
Het voordeel van de lente is dat de verkoopfoto’s (of video) van jouw huis een stuk beter scoren dan de grijze, grauwe winterfoto’s in december of januari. Door de zon ontstaat er veel lichtval in alle kamers, wat direct een andere sfeer creëert. Bovendien kun je de tuin een opknapbeurt geven, waardoor het totaalplaatje beter aansluit bij de wensen van Funda snuffelaars. Je wilt potentiële kopers aantrekken en ze het liefste zelfs al verliefd laten worden op jouw huis, nog voordat ze er in rond gekeken hebben. Die eerste indruk maak je nou eenmaal geen tweede keer.

Ben je van plan jouw woning binnenkort te verkopen? Kijk dan eens om je heen en maak een lijstje van alles wat wel een opknapbeurt kan gebruiken. Denk naast de tuin ook aan het wassen van de ramen, opruimen van de zolder of schilderen van één of meerderen kozijnen. Het zijn de kleine klussen die prima op een zaterdagmiddag te realiseren zijn, maar wel een groot verschil maken. Bovendien is het ook nog eens genieten om dit in het lente zonnetje op te kunnen pakken, toch?

Krijg ik een hogere verkoopprijs in de lente?
Nee, helaas. Dat zou nog eens mooi zijn, zeg! Wel merken wij dat de lente voor velen het ideale verkoopseizoen is. We hebben dan met z’n allen meer energie, de behoefte om de deur uit te gaan of om een nieuwe omgeving te ontdekken. Dat maakt de lente tegelijkertijd vaak het drukste seizoen voor ons als makelaar. Gelukkig zijn de dagen langer en is het ook na het avondeten nog licht buiten. Daardoor kunnen we ook in de avonduren potentiële kopers door een woning rondleiden. Nog een voordeel: de lente is ook het seizoen waarin veel potentiële kopers op zoek gaan naar een nieuw huis. Zowel vraag als aanbod zijn dus in de lente op het hoogtepunt! 

Maarre... even heel eerlijk? De lente heeft ook haar nadelen hoor. De drukte bij makelaars kan er namelijk voor zorgen dat de verkoop van jouw woning minder aandacht krijgt dan je had gehoopt. Bovendien heb je te maken met veel meer concurrenten dan in bijvoorbeeld de winter. Geniet jij nu juist zo van de fijne houtkachel in jouw woonkamer en vind je dit een uniek element van jouw woning? Waarschijnlijk maak je hier in de lente een stuk minder gebruik van, waardoor hij wegvalt in het totaalplaatje. Misschien is in dit geval de winter een beter verkoopseizoen.

De beste keuze
Al deze factoren samen maakt de lente dus niet perse het beste moment om jouw huis te verkopen. Er zijn wel degelijk voordelen, maar er hangen ook nadelen aan. Denk daarom voordat je jouw huis in de verkoop zet na over wat je achter laat, of je er aan toe bent om te verhuizen en zorg - zeker in deze tijd - voor een fijne nieuwe woning. Jouw huis is jouw thuis, het is wellicht zelfs waardevoller dan je van te voren denkt!

Twijfel je of de komende maanden het ideale moment zijn om jouw woning in de verkoop te zetten? Neem dan gerust eens contact met ons op. We komen graag bij je langs voor een vrijblijvende kennismaking en gratis waardebepaling.