Zo doe je dat: in 3 stappen jouw huis weer klaar voor de wintermaanden!

De lampen gaan eerder aan, de kaarsen kunnen weer branden en er ligt een lekker warm kleedje op de bank. Met de woonmaand oktober nog vers in ons geheugen, ben je binnen wellicht al helemaal klaar voor de wintermaanden. Maar vergeet je de buitenboel niet? Van het opruimen van tuinmeubels tot het schoonmaken van de dakgoot en het afdichten van de buitenkraan. We nemen je mee in onze 3 tips ter voorbereiding op de wintermaanden.

dakgoot met bladeren

Tip 1: Maak je tuin winterproof

Nu de zomerperiode alweer even achter ons ligt, is het tijd om alle tuinspullen die je de komende maanden niet meer zal gebruiken op te bergen. Van het zwembad tot schopjes, emmers, de parasol en tuinkussens. Berg alle spullen warm op en zorg ervoor dat het vochtvrij wordt opgeslagen. Zet tuinmeubels binnen of dek ze af en bind ze stevig aan elkaar vast. Oh, en nu toch zo goed bezig bent: vergeet ook een grondige poetsbeurt van de barbecue niet. Dan hoef je hem straks op de eerste langverwachte lentedag niet eerst uit het stof te halen!

De herfst is ook de ideale periode om alle beplanting in jouw tuin voor te bereiden op de winter. Snoei struiken en heggen flink bij, voordat zij aan een winterslaap beginnen. Snoei ook meteen alle gevaarlijke takken weg, die door wind of sneeuw dreigen af te breken. Plant alvast de bloembollen die je in het voorjaar graag wil zien groeien en geef het gras nog een laatste maaibeurt. Maai het trouwens niet te kort, dan krijgen mos en onkruid namelijk veel minder de kans om te gaan groeien.

Tip 2: Sluit de waterkraan af

Iets wat veel woningeigenaren vergeten, is het afsluiten van de buitenkraan. Zonde, wanneer je je realiseert dat dit tot grote schade kan leiden! Wanneer het gaat vriezen kunnen de met water gevulde leidingen namelijk uitzetten en springen. Het resultaat? Een flink waterballet! Sluit de buitenkraan goed af en draai daarna de kraan open om al het resterende water uit de leiding leeg te laten lopen. Zo weet je zeker dat je geen waterschade oploopt.

Tip 3: Beklim de ladder en onderzoek je dak

Het leeghalen en schoonmaken van de dakgoten, zonnepanelen en controleren van de dakbedekking is niet een alledaags en erg gewild klusje. Toch is het een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van jouw huis. Wist jij namelijk dat veel warmte van binnen uit via het dak verloren gaat? Dit geldt al helemaal voor vrijstaande huizen. Mocht je het vermoeden hebben dat je hier een zogenoemd ‘warmtelek’ hebt, dan raden wij je aan om de dakbedekking te controleren en eventueel te laten herstellen, zodat de warmte van binnenuit niet zomaar ontsnapt.

Ook vanaf de buitenkant kun je ervoor zorgen dat jouw dak klaar is voor de winter. Haal de bladeren uit de dakgoot om afwateringsproblemen of lekkage te voorkomen. Controleer – nog voordat de eerste herfststorm komt of zware regenbui valt – of alle dakpannen en/of dakbedekking recht liggen. En nu je toch het dak op gaat, bekijk dan ook direct of het voegwerk aan de buitenkant van jouw schoorsteen nog in orde is of vraag het aan de schoorsteenveger om te controleren. Wanneer je een kachel in huis hebt is het van groot belang dat je jaarlijks de schoorsteen laat vegen door een specialist. Dit is naast een wettelijke verplichting ook erg belangrijk voor jezelf, omdat het vergiftigingsgevaar en de risico’s op een schoorsteenbrand aanzienlijk vermindert.

Alles klaar? Genieten maar! Steek de kachel lekker aan, zet een kopje thee of geniet van een warme mok met chocomelk. Als je deze drie stappen om jouw huis winterproof te maken hebt doorlopen, weet je zeker dat je niet alleen zelf de winter warm doorkomt. Een goed onderhouden huis levert bij de verkoop van jouw woning namelijk ook meer geld op. Ben je benieuwd wat jouw huis nu waard is en denk je er over na om te verhuizen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende, gratis waardebepaling. We komen graag eens bij je langs!