058 203 8012

Wat moet je regelen als je een woning hebt gekocht?

Nu je je aan het voorbereiden bent op jouw verhuizing, en onze vorige blog uiteraard hebt gelezen, komen er waarschijnlijk steeds meer vragen en to do’s bij jou naar boven. Waar we ons in onze vorige blog vooral focusten op (de voorbereiding van) jouw verhuizing, helpen we je deze keer graag verder met een lijst met zaken die je moet regelen nadat de koop van jouw nieuwe woning rond is.

Overzicht is key

Voordat we starten met onze tips, delen we nog graag even onze afsluitende tip uit de vorige blog. Want wanneer je start met alle te regelen punten, schieten er waarschijnlijk ook een hoop nieuwe actiepunten door jouw hoofd. Gebruik hiervoor één vast notitieboekje of een app op je telefoon om overzicht te houden. Zo weet je wat je allemaal nog te doen staat, of je het al genoteerd hebt en kun je de dingen die je al geregeld hebt gaan afstrepen.

Extra tip: wanneer je gebruik maakt van een app op je telefoon, kies er dan één die je kunt delen met je partner en/of huisgenoten. In de meest praktische apps (zoals bijvoorbeeld Trello of Microsoft To Do) kun je taken koppelen aan iemands naam en desnoods zelfs met een deadline. Hoe handig is dat?

Actiepunten
Goed, dan nu onze 20 actiepunten op chronologische volgorde:

 1. Op het moment dat de koop van jouw nieuwe woning rond is, is het van belang om direct jouw hypotheekadviseur of -verstrekker op de hoogte te brengen van de woning die je gekocht hebt. Stuur de makelaars- of Funda-link van de woning door, maar vergeet ook zeker niet de daadwerkelijke koopsom en afgesproken voorwaarden te vermelden. Vraag daarnaast of jouw adviseur nog andere informatie of stukken nodig heeft, zodat hij of zij zo snel mogelijk voor jou aan de slag kan gaan.
 2. Zorg dat je een taxateur vraagt om, het liefst binnen een week, een gevalideerd taxatierapport te leveren.
 3. Vast niet verrassend, maar wanneer je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren, plan die dan gelijk in. Probeer ook deze keuring binnen een week na akkoord op jouw bod te laten plaatsvinden, dan weet je zo snel mogelijk waar je aan toe bent. Extra tip: Wanneer je een bouwkundige keuring als voorwaarde voor de verkoop hebt gesteld, is het handig om de taxateur en bouwkundige tegelijkertijd bij jouw nieuwe koopwoning langs te laten gaan.
 4. Mail de benodigde informatie aan de verkopende makelaar van jouw nieuwe woning:
  1. Volledige voor- en achternaam, huidige adres, e-mailadres en telefoonnummer van jezelf, jouw partner en/of huisgenoten;
  2. Een scan of kopie van jouw/jullie identiteitsbewijs, waarbij de foto en BSN-nummer(s) onherkenbaar zijn;
  3. Jouw/jullie burgerlijke staat (ongehuwd, gehuwd of geregistreerd partnerschap).
 5. Wil je in jouw nieuwe woning gaan verbouwen? Vul dan zo snel mogelijk de uniforme verbouwspecificatie in en mail deze naar de taxateur, zodat hij of zij in de taxatie de waarde na verbouwing kan verwerken. Wanneer je er niet uit komt of vragen hebt over jouw nieuwe woning, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de verkopende makelaar of jouw bouwkundige keurder. Zij zien dit formulier geregeld voorbij komen en willen het vast even voor je nakijken.
 6. Werk je in jouw verbouwing met één of meerdere aannemers? Regel dan via de verkopende makelaar dat je een keer met hen langs mag komen om de woning te bezichtigen. Vaak willen zij de verschillende maten opmeten of ter plekke nog wat controleren. Wanneer je dit nog voor de sleuteloverdracht kunt inplannen, kun je zodra de woning definitief van jou is zo snel mogelijk aan de slag.
 7. Vraag bij één of meerdere notarissen een offerte op en kies degene die het beste bij jou/jullie past. Vraag de notaris ook alvast om een plekje te reserveren tijdens de overdrachtsdatum, dan is dat maar vast geregeld. Ben je niet bekend in jouw (nieuwe) woonplaats? De verkopende makelaar kan je een notaris adviseren.
 8. Zodra jij het taxatierapport hebt ontvangen, mail je deze direct door naar jouw hypotheekadviseur.
 9. Zodra je de concept koopovereenkomst hebt ontvangen, is het belangrijk deze goed door te nemen. Vaak is dit een document van meerdere pagina’s aan zware kost, maar het is erg belangrijk om te weten waar je voor tekent. Vraag eventueel jouw aankoopmakelaar om de concept koopovereenkomst door te nemen. Zie je iets dat niet klopt of wat je graag gewijzigd wilt hebben? Geef het dan zo snel mogelijk aan de verkopende makelaar door!
 10. Wanneer je akkoord gaat met de concept koopovereenkomst tekenen eerst de verkopers van jouw nieuwe woning de koopakte en lijst van zaken. Daarna ontvang jij de documenten die je op iedere pagina parafeert en aan het einde met jouw handtekening bevestigd. De getekende koopovereenkomst deel je met jouw hypotheekadviseur, makelaar, de verkopende partij, taxateur en notaris.
 11. Noteer uiterlijk twee dagen voor de datum van afloop financieringsvoorbehoud een reminder in jouw agenda. Is de financiering tegen die tijd rond? Geweldig! Nog niet? Zorg dan dat je uitstel van financiering aanvraagt bij de verkopende makelaar.
 12. Start in de tussentijd alvast met de voorbereidingen op jouw verhuizing.
 13. In de meest gevallen betaal je zelf de notariskosten, kosten koper en andere bijkomende kosten. Zorg ervoor dat je dit geld achter de hand hebt en het kan overmaken zodra de notaris jouw zijn nota stuurt.
 14. Sluit op tijd een (opstal)verzekering af zodat je vanaf het eerst moment dat je eigenaar bent van jouw nieuwe woning, ook goed verzekert bent.
 15. Zorg dat je vanaf de sleuteloverdracht ook over gas, water en licht in jouw nieuwe woning beschikt.
 16. Zeker niet onbelangrijk: check of je identiteitsbewijs nog lang genoeg geldig is!
 17. Spreek een maand van te voren een tijdstip af voor de eindinspectie van jouw nieuwe woning. Vaak wordt dit één uur voor de afspraak bij de notaris gepland, zodat je direct door kunt naar de notaris voor de daadwerkelijke overdracht.
 18. Vergeet op de dag van de sleuteloverdracht jouw identiteitsbewijs en de lijst van zaken van jouw nieuwe woning niet.
 19. Controleer jouw nieuwe woning tijdens de eindinspectie heel goed op bijzonderheden en neem de meterstanden op. Om je goed voor te bereiden op de eindinspectie delen we in onze volgende blog daarover meer tips en trics. Blijf ons dus vooral volgen!
 20. Waren er geen bijzonderheden en heb je de sleutels van jouw nieuwe woning bij de notaris ontvangen? Gefeliciteerd, het is tijd om te gaan genieten van jouw nieuwe woning! Misschien wil je er nog heel wat aan veranderen, wellicht kun je er ook zo intrekken. Controleer de eerste dagen in ieder geval goed of alles werkt en of er niet iets lekt. Kom je iets tegen wat niet bij jou bekend was? Meld dit dan direct bij de (makelaar van de) verkopende partij!

Voor nu wensen wij je onwijs veel plezier met (de voorbereidingen van) jouw nieuwe woning! Heb je tijdens de voorbereiding of na afloop van de koop vragen? Laat het ons dan gerust weten, we staan je graag te woord!