058 203 8012

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie

Je hebt een prachtig huis op het oog en bent benieuwd wat een redelijke verkoopprijs voor jouw eigen woning zou kunnen zijn. In jouw zoektocht naar een bij jou passende makelaar kom je telkens twee termen tegen: een waardebepaling of taxatie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee begrippen? Het is één van de veel gestelde vragen aan een makelaar. Want terwijl de definities van beide begrippen wellicht niet voelen als een verschil (je krijgt immers de marktwaarde van jouw woning te horen), bestaat het verschil wel degelijk. In deze blog leggen we het jou zo compact, maar duidelijk mogelijk uit.

(Gratis) waardebepaling

Wanneer jij je aan het oriënteren bent op het kopen van een nieuwe woning, ben jij je (veelal tegelijkertijd) ook aan het voorbereiden op het verkopen van jouw eigen huis. Om er achter te komen in welke prijscategorie je op Funda kunt gaan zoeken of als zoekopdracht aan een aankoopmakelaar mee kunt geven, wil je graag weten wat de actuele marktwaarde van jouw woning is. De meeste makelaars bieden hiervoor een gratis waardebepaling aan. 

Een waardebepaling is een door een makelaar uitgevoerde berekening van de actuele verkoopwaarde van jouw woning. Om deze berekening te kunnen maken komen wij langs voor een bezichtiging en inspectie van jouw woning en houden we rekening met de locatie waar je woont. Ook kijken we naar (net) verkochte en vergelijkbare woningen in jouw buurt. Aan de hand van alle gegevens geven wij een advies over de huidige markwaarde van jouw woning.

Taxatie
Een taxatie is een berekening van een gevalideerde makelaar-taxateur waarin de waarde van jouw woning wordt vastgelegd in een taxatierapport. Dat rapport heb je nodig bij het afsluiten, verhogen of overzetten van een (opstal)verzekering of hypotheek. Maar ook bij de (onderlinge) verkoop van jouw woning of bij de aankoop van een nieuwe woning is een taxatierapport een vereiste. Daarnaast wordt een taxatierapport gebruikt voor het bepalen van iemands vermogen wanneer dat nodig is tijdens bijvoorbeeld een echtscheiding of na overlijden. 

Net als bij een waardebepaling wordt ook bij een taxatie gekeken naar jouw woning, de locatie en referenties van vergelijkbare huizen. Al deze punten zorgen samen voor een uitgebreid en gevalideerd rapport. Hiervoor vragen makelaar-taxateurs gemiddeld tussen de € 425,- en € 500,-. De kosten van een taxatie zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting in geval van (her)financiering van jouw eigen woning.

Ons advies
Of je kiest voor een waardebepaling of voor een taxatie heeft volgens ons erg te maken met de fase waarin jij je bevindt. Bedenk je daarnaast goed waar je het advies en/of rapport voor wilt gebruiken. Aan een (gratis) waardebepaling kunnen namelijk geen rechten worden ontleend, aan een taxatierapport wel. Een taxatierapport wordt door de bank of andere hypotheekverstrekker gebruikt als onderpand voor jouw hypotheek. Om deze reden is hiervoor altijd een rechtsgeldig rapport vereist.

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning en ondertussen op zoek naar jouw droomhuis? Een gratis waardebepaling is voor nu voldoende. Is jouw bod door de verkopers geaccepteerd? Dan is het tijd voor een taxatie! In welke fase jij je ook bevindt, neem gerust contact met ons op! We komen graag bij je langs om kennis te maken.